alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021
ASHIANA PRADHAN

Klimmen voor beginners: 10 tips

De klimwereld brengt nieuwe ervaringen en uitdagingen op jouw pad. Je ontdekt een volledig nieuwe community. Deskundigen Jakob Krauss en Tosca Sepoetro delen graag een paar handige tips met je, om als beginnende klimmer je voordeel mee te doen. Met deze praktische weetjes over techniek, uitrusting, veiligheid en etiquette kun je als beginner al snel uit de voeten. Meer ervaren klimmers kunnen hiermee hun prestaties verbeteren.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage2-image1-img

1. Bezoek een boulderhal bij jou in de buurt
De beste manier om te beginnen met klimmen is een kijkje te nemen bij een boulderhal bij jou in de buurt. Je kunt daar meestal een korte introductieles bijwonen en de materialen die je nodig hebt huren voor jouw eerste klimsessie. Je kunt je ook aanmelden voor een cursus. Dan leer je alle technieken en veiligheidsmaatregelen van een opgeleide trainer en ontmoet je gelijk andere klimfans. Probeer ook na deze cursus in contact te blijven met andere beginners. Op die manier kun je altijd een paar buddy's benaderen als je in de toekomst een keer wil gaan klimmen.

2. Koop nooit je gehele uitrusting in één keer! 
Schaf als beginner eerst aan wat je écht nodig hebt – zoals een pofzak met kalk, een borsteltje en comfortabele klimschoenen. Wil je upgraden? Huur dan je materiaal bij de klimlocatie, of leen spullen van vrienden en klimpartners om deze eens uit te proberen. Op deze manier kom je erachter welke materialen voor jou het beste en fijnste werken (juiste maat, gebruiksgemak, enz.). Iedere uitrusting heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen. Ben je er uit en er klaar voor een volledige klimuitrusting aan te schaffen? Bekijk dan onze gedetailleerde lijst met essentiële klimspullen. Dan vind je zeker wat jij nodig hebt..

3. Draag comfortabele kleding
Kies kleding waarin je alle bewegingen kunt maken die nodig zijn om verafgelegen voet- en handgrepen te kunnen bereiken. Ga voor klimkleding, schoenen en accessoires die je echt goed ondersteunen wanneer je richting klimmuur of rotswand gaat om te boulderen of een berg te beklimmen.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage2-image2-img

4. Vind de juiste schoenmaat
Klimschoenen moeten nauw aansluiten aan je voeten. Zorg ervoor dat er geen lege ruimte/lucht in je schoenen zit. Kijk wel uit dat ze niet te krap zitten, want dan zul je na verloop van tijd pijnlijke voeten krijgen. Gevoerde schoenen rekken maar een klein beetje uit gedurende de gehele levensduur, terwijl ongevoerde schoenen uiteindelijk bijna een volledige schoenmaat kunnen uitrekken. Lees onze schoenengids voor bergbeklimmen voor beginners en vind het juiste paar.

5. Je spullen controleren en vervangen
Leer jezelf een routine aan om je materiaal te controleren op buitensporige slijtage. Op die manier kun je je spullen op tijd vervangen. Deze controle is echt heel erg belangrijk, omdat falend materiaal ongelukken kan veroorzaken.

6. Verbeter je voetenwerk
Een veelvoorkomende misvatting is dat je 100 pull-ups moet kunnen doen om goed te zijn in klimmen. Hoewel een sterk bovenlijf en een getrainde core zeker belangrijk zijn, levert een goede techniek op den duur veel meer op. Je kunt op heel veel manieren je techniek en voetenwerk verbeteren. Inspiratie nodig? Een korte zoekactie op internet levert al heel veel op.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage2-image3-img

7. Ga op zoek naar klimpartners
Klimmen kan echt een sociale sport zijn. Je geniet er het meest van als je het kunt delen met anderen. Dit geldt voor alle soorten klimmen; of je nu gaat boulderen of bergbeklimmen. Ga samen met andere klimfans op pad of sluit je aan bij een klimgroep. Zo krijg je de volledige ervaring en is het bovendien veiliger klimmen. Nog beter is het om samen te klimmen met iemand die meer ervaring heeft dan jij. Daar leer je heel veel van. Je verbetert je vaardigheden en ontdekt nieuwe technieken.

8. Houd met alles rekening
Neem altijd een extra warme laag mee, een waterdicht jack voor als het weer omslaat, en een EHBO-kit voor noodgevallen. Een extra flesje water is altijd handig en vergeet niet een energiereep en wat kleingeld in je rugzak te stoppen – voor het geval dat.

9.  Doe een partner-check
Doe altijd een partner-check voordat je gaat klimmen. Zelfs de meest ervaren klimmers controleren de knoop van hun klimpartner, zorgen ervoor dat het touw op de juiste manier in het zekeringsapparaat is bevestigd, dat de karabijnhaak is vergrendeld en dat er een knoop aan het einde van het touw is gemaakt.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage2-image4-img

10. Zorg altijd voor een goede warming-up
Je kunt je voorstellen dat tijdens het klimmen alle spieren in jouw lichaam hard aan het werk moeten. Klimmen is een behoorlijke fysieke uitdaging. Zelfs als je gaat boulderen, duurt het even voor je lichaam is opgewarmd en klaar is voor een sessie. Met een warming-up bereid je niet alleen je lichaam voor, maar voorkom je ook hardnekkige blessures. Bovendien verbeter je hiermee je prestaties en uithoudingsvermogen. Voeg wat dynamische bewegingen en rekoefeningen toe aan je warming-up. Dan ben je er echt helemaal klaar voor.

Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het klimmen en geniet van het leerproces. Het moeilijkste van een nieuwe activiteit is er aan te durven beginnen. Als je deze eerste stap hebt gezet, wordt het pas echt leuk. Je kunt volledig in de klimsport opgaan. Wanneer je een beetje op weg bent, zul je ontdekken dat de mogelijkheden en prachtige ervaringen eindeloos zijn. Sluit je aan bij een klimgroep, leer het jargon, ga op zoek naar geweldige nieuwe plekken om te klimmen en sluit onderweg nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden. Dat zijn onze tips voor klimmen voor beginners.

Ben je er klaar voor? Bekijk ons assortiment klimmateriaal en vind de juiste ondersteuning voor jouw nieuwe klimavontuur.

adidas / mei 2021
ASHIANA PRADHAN
Tags