alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / juni 2020

Mary Keitany over hoe zij heeft bijgedragen aan adidas' supersnelle hardloopschoen – adizero Pro.

Tijdens haar hele leven is er één woord geweest dat de 38-jaar oude marathonloopster Mary Keitany ten voeten uit omschrijft. Toewijding.

Als kind de toewijding om 20 km te lopen om naar de basisschool in Baringo County, Kenia te gaan. Ja. Elke dag, zonder schoenen. De toewijding om op de leeftijd van 15 volledig met hardlopen te stoppen en een baan aan te nemen om voor een andere familie te zorgen, om haar eigen ouders en broers en zussen te ondersteunen. De toewijding om twee jaar later naar hardlopen terug te keren en nog geen jaar later haar eerste internationale wedstrijd, de 2006 Seville Half Marathon, te winnen. 

Met dat soort toewijding is het niet gek dat ze de New York Marathon vier keer won, de London Marathon drie keer (waarbij ze in 2017 het London Marathon-record verpulverde met een tijd van 2:17:01) en dat ze de derde snelste marathon aller tijden heeft gelopen. En dit zijn slechts een paar van de baanbrekende prestaties die Mary tot zo'n inspiratie voor hardlopers over de hele wereld hebben gemaakt.

Dit is ook dezelfde vastberadenheid die ze toepaste om ons bij het testen van de adizero Pro tijdens het ontwikkelingsproces te helpen. Ze speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de schoen, die perfect is voor het helpen van geoefende hardlopers om een nieuw persoonlijk record neer te zetten.


"In 2006 trainde ik met mijn eerste paar adidas."

Het was niet lang nadat ze weer met hardlopen was begonnen, onder de bezielende leiding van Linah Chesire (een voormalig Keniaanse wedstrijdhardloper) dat Mary haar eerste adidas hardloopschoenen kocht. Ze was zo geconcentreerd op de training, dat ze geen idee had wat voor model het was. Maar ze weet nog wel dat ze verliefd was op een paar Blue Ingalas. "De perfecte pasvorm. Perfect comfort. En zo mooi!" lacht ze.


"Ik probeerde de adizero Pro voor een paar dagen uit en wist gelijk dat ze geweldig voor New York zouden zijn."

"Je hebt drie lange runs en drie workouts op de baan nodig om te kijken of een schoen wel goed genoeg is voor een race," zegt Mary. "De adizero Pros zaten gelijk lekker. Ze pasten. Ze waren superlicht. En daardoor voelde ik me zelfverzekerd. Ik hoefde niet meer aan de schoenen te denken en kon me volledig op mijn run concentreren."


"De pasvorm. Het comfort. Het gewicht. Alsof ze speciaal voor mij waren gemaakt!"

"[Gedurende het testproces] stond het adidas team overal voor open. Ze namen mijn feedback echt serieus! Dus uiteindelijk voelde het net alsof de schoenen speciaal voor mij werden gemaakt!"


"Als het goed is voor hardlopen in Kenia, is het goed voor waar dan ook!"

Als onderdeel van het testproces droeg ze de Pros tijdens haar regelmatige 30 km+ runs over de Keniaanse wegen. En dan hebben we het nog niets eens over de bliksemsnelle tracksessies en afmattende heuveloefeningen gehad. Wat je ook op ze afvuurde, ze konden alles aan. Dit versterkte het idee dat de Pros geschikt waren voor verschillende raceterreinen en intensieve trainingsniveaus.


running-ss20-adizeroPRO-launch-story-961x540


"Ik vertrouw op mijn schoenen zoals ik op mijzelf vertrouw."

Omdat ze zich zelfverzekerd voelde in haar nieuwe raceschoenen, nam Mary de Pros mee naar de New York Marathon. Behoorlijk indrukwekkend voor hun eerste internationale competitieve test. Maar er was geen sprake van plankenkoorts voor de schoenen, of Mary. "Ik liep met ze in NY en behaalde de tweede plaats! Dus daardoor voelde ik me helemaal op mijn gemak met de schoenen. "Ik weet dat ik op mijn schoenen kan vertrouwen zoals ik op mijzelf vertrouw."

"Ik begin net pas op gang te komen."

Mary staat niet stil bij de successen in het verleden. Ze kijkt altijd vooruit en is altijd bezig om nog meer titels toe te voegen aan haar toch al indrukwekkende carrière. En met de Pros aan haar voeten, heeft ze nog een wapen in haar arsenaal om alles te bereiken wat ze wil. "Ik ben bereid om het werk te doen om te verbeteren wat ik heb bereikt. Ik begin net pas op gang te komen."

Daar heb je die toewijding weer en gezien hoe ver het haar – en de Pros – heeft gebracht, moet het wel heel raar lopen als ze in 2020 niet nog een medaille wint.


De hoogtepunten van Mary tot nu toe
 • 2006 - Wint Seville Half Marathon.
 • 2007 - Wint zilver tijdens de World Road Running Championships.
 • 2008 - Kreeg haar eeste kind, Jared.
 • 2009 - Wint Lille Half Marathon in 1:07:00 (7e snelste tijd aller tijden).
  • Wint de World Half Marathon Championships in Birmingham, waarbij ze het kampioenschapsrecord verbreekt.
 • 2010 - Wint Abu Dhabi Half Marathon.
  • Wint de 25 kilometer race van Berlijn en vestigt een nieuw wereldrecord.
  • Wint Portugal Half Marathon. - Wordt derde tijdens haar eerste New York City Marathon.
 • 2011 - Wint Ras Al Khaimah Half Marathon en vestigt met 1:05:50 een nieuw wereldrecord.
  • Wint de London Marathon in 2:19:17 en wordt daarbij de 4e snelste vrouw ooit.
  • Wordt derde tijdens de New York City Marathon.
 • 2012 - Wint de London Marathon in 2:18:37 en wordt daarbij de 3e snelste vrouw ooit.
 • 2013 - Krijgt haar tweede kind, Samantha.
 • 2014 - Wint de New York City Marathon in 2:25:07.
 • 2015 - Wordt tweede in de London Marathon.
 • 2016 - Wint de New York City Marathon in 2:24:26.
 • 2017 - Wint de London Marathon met een nieuw wereldrecord van 2:17:01.
 • 2018 - Wint de New York City Marathon in 2:22:48.
 • 2019 - Wordt tweede tijdens de New York City Marathon in de adizero Pros.
adidas / juni 2020