alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / juni 2019

7 STAPPEN DIE JIJ KUNT ONDERNEMEN OM TEGEN VERVUILING TE VECHTEN

70% van het oppervlak van de aarde wordt door oceanen bedekt. En 40% van die oceanen is vervuild met plastic. Plastic vervuiling draait niet alleen om het aantasten van de natuurlijke schoonheid van onze oceanen, het veroorzaakt wereldwijd ook schade aan de wilde dieren en het milieu. We moeten nu in actie komen. Het lichtpuntje is dat we daadwerkelijk iets kunnen doen om de plastic vervuiling van onze oceanen aan te pakken. Zo kun je jouw steentje bijdragen.

running-fw19-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image1-d

3 VOORNAAMSTE BRONNEN VAN PLASTIC VERVUILING

Oceanen zijn de grootste, meest levendige ecosystemen op aarde, waarin tienduizenden soorten voorkomen en die helft van de zuurstof produceren die wij nodig hebben. Helaas zijn de oceanen ook de meest bedreigde ecosystemen. Ze worden vervuild door plastic afval dat niet alleen de zeedieren bedreigt, maar ook het leven van ons op het droge. Wetenschappers schatten dat er elk jaar meer dan acht miljoen ton aan plastic in de oceanen wordt gedumpt. Dat is echt een ongelooflijk hoog cijfer. Dus hoe komt dat nou precies?

INDUSTRIEEL PLASTIC: Industrieën spelen een enorme rol bij het plastic vervuilingsprobleem. Wereldwijd dragen plastic verpakkingen elk jaar bij aan meer dan 100 miljoen ton aan vervuiling. Daarom zoeken we bij adidas altijd naar manieren om onze plastic voetafdruk te verbeteren.

MICROPLASTIC: Plastic vervuiling is niet alleen een ramp voor de ecosystemen, het ziet er ook afschuwelijk uit. Maar soms is de ergste vervuiling onzichtbaar. Dat is het geval met plastic microbeads die in cosmetica en andere producten te vinden zijn. Slechts één douchebeurt met shampoo bestaande uit microbeads, kan zo'n 100.000 plastic deeltjes in de oceaan doen belanden.

CONSUMENTENPLASTIC: Jij dus. Consumentenplastic is plastic dat we in ons dagelijkse leven gebruiken: flessen, tassen, rietjes, afhaalbakjes, en nog veel meer. Een plastic tas heeft een gemiddeld 'bestaan' van slechts 12 minuten en als het eenmaal is weggegooid, kan het tot 1000 jaar duren voordat het plastic is verteerd. Wereldwijd worden er elk jaar zo'n 1 biljoen plastic tassen voor eenmalig gebruik geproduceerd, en minder dan 1% van die tassen wordt gerecycled. Miljoenen komen in de oceaan terecht.


WAAROM WIJ DE OCEANEN MOETEN BESCHERMEN

De onmiddellijke dreiging van plastic vervuiling treft alle diersoorten in de oceaan. Duizenden zeedieren worden elk jaar gedood omdat ze plastic afval voor eten aanzien en erin stikken of erin verstrikt raken als het langs drijft.

Maar zeedieren zijn niet de enige soort die lijdt onder de vervuiling. Erosief plastic zoals polystyreen (styrofoam) geeft schadelijke gifstoffen af als het in kleine deeltjes in de oceaan uiteenvalt. Daardoor is kwik slechts een van de zorgwekkende verontreinigende stoffen die in toegenomen concentraties in zeevruchten worden gevonden. De omvang van de bedreiging van voedselveiligheid blijft onduidelijk, maar we weten wél dat kwik voor enorme gezondheidsproblemen kan zorgen. Van het uitvallen van organen tot ontwikkelingsproblemen bij kinderen.

Nieuw onderzoek heeft ook een verband tussen plastic vervuiling van de oceanen en klimaatverandering aangetoond. Als afval in onze oceanen drijft, en er honderden jaren over doet om te verteren, komen er krachtige broeikasgassen vrij. Deze gassen, waaronder methaan en ethyleen, zijn van grote invloed op de achteruitgang van de atmosfeer van de aarde.

Gelukkig zijn er maatregelen die we kunnen nemen om onze oceanen te helpen helen. Op zich hebben deze lifestyleveranderingen misschien weinig impact, maar als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we daadwerkelijk een verschil maken.

adidas / juni 2019